Posts

Showing posts from 2017
Image
Assalamualaikum w.b.t.
Hai.. This time saya nak review sedikit berkenaan Sheet mask yang saya cuba tadi. Baru ja tanggal. 
Nampak tak gambar ni? Btw, gambar ni saya copy dari link yang saya dah attach sekali di atas oleh kerana saya terlupa nak ambik gamba packaging mask ni.

Overall, mask ni sangat bagus. Boleh dapatkan mask ni di SASA. Kadang-kadang boleh dapatkannya pada harga yang murah sebab ada promosi. Packaging yang simple dan menarik. Senang untuk dibuka. Kalau korang beli, korang boleh rasa juicy bila pegang packagingnya.

Baunya sangat wangi. Dan essence pon banyak. memang totally moisture up our face soo much.
Once lekap je kat muka, memang rasa sejuk dan sangat nyaman. Pakai dalam 10 minit ja, muka korang akan rasa fresh, mood pon berubah. jadi happy gitu.

Mask ni sesuai dipakai kalau kulit wajah tengah burn. I thinks it work pretty well with sunburn sebab it able to soothing the skin. Tapi perlu pakai berulang kali. Untuk saya yang berkulit kering dan berminyak di bahagia…

Observation

Assalamualaikum w.b.t.

 Hai semua.

Saya baru ja buka blog hari ni selepas beberapa hari.

Ok. by the way, topik hari ni berkenaan PEMERHATIAN and in english we call it OBSERVATION. Perasan tak dalam kehidupan kita seharian kita banyak melakukan permerhatian ke atas sebarang perkara terutama sekali yang paling dekat dengan diri kita seperti, tempat tidur, dapur, tandas, ruang rumah dan sebagainya. Namun... Namun.....

Adakalanya kita kurang menitik beratkan tentang keperluan kita dalam menajalankan tanggungjawab kita ke atas insan-insan yang memerlukan di sekeliling kita. Sebagai contoh, housemate yang sedang sibuk dengan assignment yang perlu dihantar esok pagi. Dan dalam masa yang sama kita sedang menonton movie tanpa menggunakan earphone berserta LOUD SPEAKER.

 Kesian..... kan? Jadi apa yang perlu dilakukan ialah, tolong wujudkan sedikit sikap timbang rasa dalam diri kita. Adakalanya kita juga perluka privacy sepertimana orang lain di sekeliling kita. Jadikan kehadiran diri kita itu…

Apple Cider as organic face toner

Assalamulaikum..

Hai everyone.!!!

So hari ni saya nak review sedikit berkenaan CUKA EPAL sebagai Toner wajah.

Honestly sebelum ni saya belum pernah pakai toner. Jadi saya cuba mencari toner yang sesuai dengan kulit wajah. Memandangkan usia semakin bertambah, jadi ada ramai yang komen tentang perlunya saya meletakkan keperluan menguruskan wajah dengan betul. Walaupon dalam masa yang sama saya rasa seperti kurang perlu. Because I used to be that way before. Just put a thin layer of baby johnson talc, it may last for a day outing. hehe

But with the influence of social media and everything around me, I felt like kind of interesting to try some of products. and it is best for us to try the organic one. So apa yang telah terjadi selepas itu ialah, APPLE CIDER FACE TONER!!! Tarraaaa!!!! (Sorry. Saya x letak gambar)

By the way, for these 10 days I'd applied the toner, it feels like my skin is getting tightened and pores over the nose have a bit changes. I mean the color and the size maybe…

Ke Jakarta 20-22 Oktober 2017

Assalamualaikum

Alhamdulillah setelah sekian lama, hari ni terbuka keinginan dihati untuk menulis di blog. Entry kali ni berkenaan review perjalan ke Jakarta bagi tujuan Conference Halal.

Sebagai introduction, kami pelajar di bawah supervisor perlu menerbitkan jurnal artikel yang berindex atau SCORPUS. Jadi mungkin rezeki kami, dapat peluang mengikuti Conference di Indonesia. Lokasinya terletak di Kota Jakarta, Indonesia. Jadi persediaan untuk conference di buat sedikit-demi sedikit. Dengan bantuan Pensyarah dan kawan-kawan, Alhamdulillah berjaya jugak submit paper. Supervisor tolong tempahkan tiket flight untuk kami ke Indonesia bersama dia dan anaknya.

Penerbaangan berjalan lancar bermula pkul 7 pagi dari KLIA2. ni kali pertama nak ke luar dari Malaysia. Penerbangan kami mengambil masa selama 2 jam lebih.



Review on skin care routine

Image
Assalamualaikum dan salam sejahtera

Hari ni aku terasa nak buat sedikit review dan komen mengenai produk yang aku gunakan.

 Ok.  No 1, scrub by St.  Ives.  Scrub ni aku baru ja beli.  Rasanya baru 2 minggu pakai. Harganya RM16.90 delepas discount.  Beli kat Guardian. Alhamdulillah.  Membantu dalam menyelenggara kulit muka yang tak pernah di scrub selama ni.  Texture sgt lembut dan wangi.  Butir2 halus ni kena tahan sikit la bila di sapu ke muka.  Sebab kulit muka kita kan halus gitu.  Gosok perlahan-lahan ke muka.  Lepas dah bilas,  mmg rasa segar dan lembut.  Pakai 3 hari sekali.

 No 2. Losen ni macam biasa pakai kat tangan ja time ngada-ngada nak pakai.  Best sebab wangi.  Texture ringan.  Cepat serap ke kulit.  Nak kulut selembut bayi kannnnn

No 3. Sabun ni nama dia PAPAYA BY RDL. Mudah dapat di kedai-kedai jamu dan mydin. Harga murah ja.  Tahan berbulan-bulan la jugak.  Aku dah pakai sabun ni sejak umur 12 tahun.  Sampai dh nak dekat 30 an.  Alhamdulillah tiada masalah kulit.  Mu…

Komen make-up

Bismillahirrahmaanirrahim...

Entry kali ni pendek sahaja.  Sebab bateri fon dah nak habis.

Hari ni aku tengok review tentang produk kecantikan dari drug store. Ada bermacam-macam jenis produk.  Kesesuaiannya barangkalu berbeza bagi setiap pengguna.  Terutamanya make-up for ladiess.

Honestly,  aku memang yang tak pakai make-up.  Event though umur aku dah tak semuda dan sekanak-kanak dulu.  Aku tak pandai pakai make-up la senang ceqita.  Alhamdulillah kulit aku normal dan tidak bermasalah.  Jadi aku tak cerewet sangat tentang make - up.

Cuma ada la pakai pencuci muka.  Itu pon sebab nak tanggalkan minyak di muka ni.  Kalau tak nanti boleh kumpul buat goreng ikan.
Assalamualaikum...

Selama ni aku hanya pakai pencuci muka sahaja (papaya by RDL) untuk penjagaan kulit muka.  Murah ja. Seketul harga RM6.00. Tahan nakbdekat setengah tahun 😄😄😄

Baru-baru ni ja terasa nak cuba produk yang ada di pasaran.  Itu pon scrub.  Sbb selama ni tak pernah pulak terasa nak scrub muka.

Jadi,  semalam masa nak ke Giant,  aku singgah di Guradian.  Macam biasa,  aku akan pusing tengok produk-produk penjagaan kulit wajah.  St.  Ives Apricot Scrub cuba menarik perhatian..


Dah tengok review pengguna di google dan youtube. So aku pon beli.  Now,  baru nak cuba.  So kita tgoklah apa kesannya nanti.