Pages

Friday, 22 July 2011

yang baju wrna hijau ni namanya En yasir, Baju merah 2, en yusrey..=)
hahaha..
en yasir ni penyelia unit survellience.. sgt sporting, banyak ajarkn kami tentang padi, segalanya tentang padi. siap bagi nota lagi. Petang2 dia tak lokek langsung belanja minum dengan pkerja yang len.
en yus, heheh.. ni pon best jgk.. hari2 tlg hantarkan kami ke pusat benih. penah sekali fon ttinggal kat bus stand, truss dia pecut dari pusat benih ke bus stand. nasib baik fon x hilang... kalau tak, maunya melayang duit lagi hari tu. 160 km/hr. hahah. pecaya tak? pecayalah... tp sebagai denda, kena belanja dowg minum.. huhuhu.. ok je la....

Ada 1 hari kami kena tolong pegawai dari MARDI Tanjung Karang tnamkan pokok repellent kat tepi petak sawah. Tapi dibantu kakak2 praktikal dri ukm.
Sempat lagi bekenalan.. hohooh...=)
Apa lagi, klu dh penat, mesti la dapat upah.. hehhe

Lain dari itu, kami kena trjun bendang carikan siput gondang untuk research senior uitm . hihhi.. dari pkul 8 pg smpai 10.30 pg. nasib baik ada pengalaman, jadi, takda la kekok sangat.. hihihi
then, dapat lagi upah...hihih.. best...=D

FELCRA BERHAD SEBERANG PERAK


for the first time I'm here, makcik2 ni yg ditugaskan bawa kami ke bendang. best.. sebab makcik- makcik ni rupanya ni pndai sgt bwk moto kt kwsan ni.. hehehe.. dh mmg hari2 keja, msti la dh tahu selok belok kwsan..
ini kt unit survellience, semua staf kt sini perempuan. sporting plak tu..=)
hari2 tak lokek dengan makanan. Ada ja yang bwak bekal msuk ladang. kami pulak yang kenyang.. hihihih
satu benda lagi yang dowg x kdekut, ILMU. dowg tlg ajarkan kami sampai kami faham. tak kira la berapa banyak kali tanya pon, dia mesti jawab. Memang btol2 tahan sabar betol la dowg ni..=)
2 minggu kat unit ni.. macam2 bley belajar.


Thursday, 21 July 2011

Kesempurnaan Iman









Rasulullah s.a.w bersabda yang bermaksud:" Tidak sempurna iman seseorang hamba sehingga dia memiliki tiga sifat iaitu: menafkahkan harta tanpa kedekut, berlaku adil terhadap diri dan memberi salam kepada orang lain." Riwayat Ahmad

1. MENAFKAHKAN HARTA

Sedarkah kita bahawa, harta yang kita miliki hanya untuk sementara wktu sahaja? sedangkan amal ibadat yg akan dibawa ke sana?
Sesungguhnya harta yang dikurniakan oleh Allah itu merupakan satu amanah yang dipertanggungjawbkn ke atas kita sebagai hamba-Nya. dan kita sebagai hamba harus mnjaga dan menafkahkn hrta trsebut ke jalan yg diredhai Allah. Membelanjakan harta di jlan Allah akan menambah kberkatan hidup di dunia dn di akhirat.. Sifat bakhil, sma2 kita jauhi..

2. BERLAKU ADIL TERHADAP DIRI

Setiap individu mempunyai hak trhadap diri sndiri yg msti dipenuhi. tdak kira dri segi fizikal @ mental, rohani mahpon jasmani. kita mstilah meletakkan sesuatu, kena pada haknya. Namun begitu, segalanya mstilah adil dn seimbag mnepati segala kperluan kita sebagai manusia. barulah hidup kita lebih stabil dan bermakna.

3. BAGI SALAM TERHADAP ORG LAIN

Majoriti kita tau bhwa, memberi slam itu sunat, dn mnjwab salam pula adalah wajib. Walaubagaimanapun, tanpa kita sedari, salam dpt mgeratkan silaturrahim sesama kita. Secara tidak langsung akan mewujudkan masyarakat yang saling hormat menghormati, serta saling kasih mengasihi sesama manusia.


Oleh itu, sama2lah kita mengamalknnya wlaupon secara rawaknya tiga perkara ini nmpak ringkas, ttpi, memberatkan timbangan kita di padang mahsyar nnti..
=)

Sunday, 3 July 2011
















WHEN WE ARE MOTIVATED BY GOALS THAT HAVE DEEP MEANING, BY DREAMS THAT NEED COMPLETION, BY PURE LOVE THAT NEEDS EXPRESSING, THEN WE TRULY LIVE LIFE................................

like the ant......
so, don't ever and ever give up...

kisah semlam....


....................................................
adik: kakak... kakak suka mkn durian tak?
kakak: suka jgk.. npa dik..?
adik: adik pon suka...ngeeeeeeeeeeeeeeeee=)
kakak: ??????????????????????????????? ok, ok....


esok hri...

kakak: dik syg.. akak dh beli durian ni.. jom makan..=)
adik: kakak... syggggg kakak... hihihi
kakak: hehehehe.... besa2 je 2.. hihihi
adik: kakak... kakak suka buku mewrna x? adik suka...ngeeeee=)
kakak: dulu2 suka, sekarang tlg suka utk adik je.... hihihih

next day.... (popular)

adik: kakak.. ni la bku yg adik ckap 2.. best kn..? hehehehe
kakak: ye.. best2.. ambik la 2.. nnti kakak byar..=)
adik: best la kakak ni... hihihi
kakak: apa yg best..?
adik: kakak la.. hohohohohohho
kakak:...........tara nak besaq.......=)